Fórum Pište-Povídky.cz
Květen 17, 2012, 10:24:19 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Pište-Povídky.cz rozjelo nové literární fórum!

Domů   Nápověda Vyhledávání Uživatelé Přihlásit Registrovat  
Stran: 1 2 [3]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Čeština, máme to ale pěkný jazyk...  (Přečteno 9024 krát)
Cayenne
Nováček
*

Zobrazit profil
« Odpověď #30 kdy: únor 25, 2010, 05:53:03 »

Co se týče testíku pro moje očka, nechci se vychloubat, ale první případ mi trval cca 20 vteřin a to jen proto, že jsem zapomněla, co mám hledat. Ostatní dva byly - kouknu a vidím Úsměv A to jsem vpravdě naopak skoro slepý člověk (jak vlastnictvím brýlí s dioptriemi, tak vlastností nikdy nevidět to, co hledám Úsměv )
A co se týče toho článku o češtině - s mnohým souhlasím a děsí mě, jak kolikrát najdu spoustu i HRUBÝCH chyb v překladech knížek Smutek
Nebo dneska mě dorazila učitelka na biologii, když to testu napsala otázku: Vysvětlete, proč jsou kojenci citlivý na přítomnost ... Kojenců je mi opravdu líto, asi jsou to tvrdé děti...
Ovšem ani již zmíněný článek neušel s jednou mouchou mé pozornosti:
Fajn, beru, ale nechápu proč to cpát i cizým jménům. Příklad: ruská krasobruslařka Tatiana Navka. -> CizÝm?Co???Co???Co???Co??? Za normálních okolností by mě to ani nepřekvapovalo, avšak od člověka, který tak útočně a rozhořčeně píše o problémech Čechů s jejich rodnou řečí....  Co???
A ještě poznámečku na závěr - v onom článku také není zmíněna jedna věc, která neuvěřitelně pije krev mé osobě: ty seš, já sem, oni sou .... Zvlášť v první osobě jednotného čísla by mohl být "moderní" tvar slovesa poněkud zavádející... A co teprve: deme, deš, dou...
Zaznamenáno

Kdo má hodně zlata, může být i šťasten; kdo má hodně obilí, může být i šťasten; kdo však nemá vůbec nic, může spát. Sumerské přísloví
homo sapiens tupiens
Starší člen

Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: únor 26, 2010, 05:32:35 »

Chyby v knížkách, novinách a podobných textech mi hrozně lezou na nervy...A souhlasím, to cizým vypadá opravdu "pěkně"
Zaznamenáno
admin
Administrátor
Superčlen

Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: Květen 24, 2010, 05:50:50 »

No to je děsný slovo, fakt! To ani neni perlička, to je úplná perla! :- )
Zaznamenáno
Stran: 1 2 [3]   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!